Mole spożywcze

Niektóre gatunki moli potrafią być dużym utrapieniem w kuchni oraz dla przedstawicieli branży spożywczej. Pomimo tego, że na pierwszy rzut oka wydają się niegroźne, potrafią wyrządzić wiele szkód.

Do powszechnie występujących moli należą omacnica spichrzanka i mklik mączny.

Gatunki te są pospolite, a ich obecność w zakładach spożywczych może prowadzić do: uszkodzenia produktów, zmniejszenia ich ilości, skażenia wyrobu gotowego, utraty jakości i wystąpienia pleśni a w konsekwencji do strat ekonomicznych, utraty dobrej reputacji i reklamacji zgłaszanych przez klientów.

Wszystkie mole spożywcze przechodzą kompletny cykl rozwojowy (jajo- larwa- poczwarka – owad dorosły), i jak to w świecie szkodników magazynowych bywa, stadium wyrządzającym największe szkody jest larwa. Mole nie pobierają pokarmu i są aktywne tylko w nocy. W dzień siedzą nieruchomo na ścianach i opakowaniach. W temperaturze pokojowej żyją około 2 tygodni. Gatunek stosunkowo wytrzymały na niskie temperatury, umie przetrwać w nieogrzewanych pomieszczeniach.

Omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella), potocznie: mól spożywczy lub mól kuchenny – motyl nocny (ćma) z rodziny omacnicowatych. Niewielka ćma mierząca około 16 mm szerokości (przy rozpostartych skrzydłach), o charakterystycznym wzorze z szaro- brązowymi prążkami na skrzydłach. W idealnych warunkach cykl rozwojowy trwa 28 dni. Samice mogą złożyć nawet 500 jaj. Larwa osiąga do 12 mm długości, ma brązową głowie i żółtawo-biały lub lekko zielonkawy odwłok. Najwięcej szkód w produktach wywołują larwy. Mają one zdolność przenikania przez niektóre opakowania. Larwy w miejscach żerowania wytwarzają oprzędy. W pełni rozwinięte stadia larwalne opuszczają żerowiska w celu przepoczwarzenia. Jest to pospolity szkodnik powodujący duże straty w magazynach zbóż, nasion, bakalii, orzechów czy mąki.

W mieszkaniach żeruje zwłaszcza na suchych pokarmach, takich jak cukier, kasza, mąka i otręby.

Mklik mączny (Ephestia kuehniella) – gatunek motyli z rodziny omacnicowatych. Przypomina wyglądem mola mieszkającego w szafach, szkodnik magazynów zbożowych i spożywczych oraz szafek kuchennych.

Długość ciała owada osiąga 10-14mm, rozpiętość skrzydeł 20-25mm. Przednie skrzydła są szare z niebieskawym odcieniem, w części nasadowej i wierzchołkowej występują poprzeczne, czarne, zygzakowate linie. Tylne skrzydła są szerokie, jasno-szare, z ciemniejszymi żyłkami i obwódką zewnętrzną. Skrzydła w czasie spoczynku złożone dachówkowato wzdłuż tułowia.

Gąsienica biała lub szarożółta, pokryta delikatnymi włoskami, do 20mm długości. Samice mogą złożyć nawet 500 jaj. Larwy rozdrabniają pokarm, dlatego w skażonej żywności znajduje się proszek zmieszany z odchodami, zbity w grudki. Porażeniu ulega zazwyczaj tylko wierzchnia warstwa produktu.

Występowanie

Niekiedy pierwszą oznaką obecności szkodników, jaką zauważamy, jest występowanie lepkich oprzędów na żywności – nawet jeśli była szczelnie zamknięta i zabezpieczona. W domach larwy moli znajdujemy najczęściej w pojemnikach zawierających mąkę oraz inne produkty zbożowe, np. płatki i otręby, a także w kaszach, nasionach roślin strączkowych, orzechach, suszonych owocach i warzywach, a nawet w słodyczach. W magazynach mole spożywcze żerują również na ziarnach zbóż, nasion, bakalii, orzechów czy mąki.

Zwalczanie

Oczywiście, jak zawsze w wypadku szkodników magazynowych, nie wolno zapomnieć o podstawowej kwestii, czyli zachowaniu czystości.

Pierwsze działanie po dostrzeżeniu występowania moli, po zauważeniu ich w pułapkach monitorujących lub podczas inspekcji, powinny się wiązać z higieną. Jeśli nie przyniosą one oczekiwanych rezultatów, należy wykorzystać insektycydy. W tradycyjnych zabiegach chemicznych bazujących na insektycydach preparaty aplikowane są poprzez rozpylanie, zamgławianie lub ULV. Zamiast preparatów chemicznych można zastosować zabiegi z wykorzystaniem wysokiej temperatury.

Jednym z głównych problemów, z jakim spotykamy się przy zwalczaniu moli, jest ich obecność w produkcie lub w jego bezpośrednim pobliżu. Z tego względu zabieg należy przeprowadzać z najwyższą starannością. Środki owadobójcze nie mogą mieć kontaktu z żywnością i powierzchnią, na której ona się znajduje. W warunkach domowych możliwe wymrażanie (–15 °C) i wygrzewanie (50–52 °C). Zanieczyszczone produkty sypkie należy przesiać, a w razie dużych zanieczyszczeń wyrzucić lub przeznaczyć na karmę dla ptaków.

Zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego oraz na naszą stronę z preparatami do zwalczania moli spożywczych:

Scroll to Top